Error showing flash-object.

Museum DE MINDERE neemt je mee op een boeiende ontdekkingstocht doorheen het leven van Franciscus van Assisi en zijn volgelingen, de minderbroeders.

Het leven van Franciscus van Assisi

Je komt binnen in de foyer van het museum. Het leven van Franciscus van Assisi is er afgebeeld. Via een reuzespiraal kan je binnentreden in het leven van Franciscus en zijn mystieke weg volgen. Je loopt over verschillende stadia: de conversio of ommekeer in zijn leven, de purgatio of loutering, de illuminatio of verlichting, de ariditas of beproeving en de unio mystica of de perfectie. Deze weg is de weg die alle grote mystici hebben afgelegd.


VANAF APRIL 2018 NIEUWE OPSTELLING 

Zij kwamen op blote voeten...   

De tentoonstelling op de eerste verdieping schetst de geschiedenis van de volgelingen van Franciscus en neemt je mee in het dagdagelijkse leven van de minderbroeders.
Zij kwamen op blote voeten naar onze gewesten. De blote voeten verwijzen naar de armoede waarin zij leefden, het trekkend bestaan van de broeders en het er zijn van en voor ‘de mindere’ in de maatschappij. Ze trokken zelf naar de mensen in steden en dorpen, naar daar waar ze nodig waren.

De tentoonstelling bestaat uit een luisterparcours waarbij de broeders zelf aan het woord komen. Er is een vertellende zitbank waar paters vertellen over hun roeping. Je komt er te weten hoe zij als twaalfjarige het paterscollege binnen gingen en hoe zij tot priester werden opgeleid. De bedelbroeder, de kleermaker, de kok, de portier… zijn er aan het woord en vertellen over het dagelijks leven in het klooster. Ga je zitten in de koorbank dan vertellen enkele paters over de woelige jaren ’60, over de grote veranderingen in de kerk, hoe de orde te kampen had met uittredingen en wat ze denken over het celibaat. Verder belichten de sprekende portretten hun pastorale taken, met straffe verhalen over de missies, het apostolaatswerk bij de foorreizigers en de zigeuners, de inzet voor de AA en de minder-validen, de werking voor gehuwden en gezinnen….

Op het einde van het parcours hoor je in een wolk “stemmen uit de hemel”. Hoe zien paters de toekomst van de orde? Hoe blijft Franciscus nog steeds inspireren?


Bladeren in een boom

In de benedenzaal van Museum DE MINDERE speelt doorlopend de film “Bladeren in een boom” die gemaakt is door Maurice Noben. Zes paters en één zuster claris getuigen er over hun roeping, hun geloof en hun ervaringen, heel openhartig en eenvoudig van man tot man. Je wordt er stil van!


Depot

Het depot is de opslagplaats van het museum. In immens grote ruimtes zijn schilderijen en kostbare beelden, zilveren vaatwerk, kazuifels en koorkappen opgeborgen. Ook het typisch kloostergerief zoals plaasteren heiligenbeeldjes, relieken en hun reliekenhuisjes, voetstoofjes, houten bedden en kastjes, aarden kommen en bekertjes, wijwatervaatjes,paternosters, paterspijen,... wordt er bewaard.

Met een glimp op het depot kan je de authentieke kloostersfeer opsnuiven!

Het museum beheert het erfgoed van de minderbroeders. Steeds meer kloosters zijn genoodzaakt hun deuren te sluiten. Ook andere franciscaanse zusters en paters, zoals de zusters clarissen, de kapucienessen, de grauwzusters, de zusters franciscanessen, de paters kapucijnen,... vertrouwen hun erfgoed toe aan het museum.


Minderbroederssite

Museum DE MINDERE maakt deel uit van een groter geheel: de Minderbroederssite die we terug vinden in het hartje van Haspengouw, Sint-Truiden.

De site bestaat uit het museum, de indrukwekkende sobere, barokke kerk waar we de crypte met de graftombe van P. Victorinus Delbrouck terugvinden en het minderbroedersklooster en –tuin. In de stilte van het kloosterpand en de ommuurde tuin, kunnen de paters zich nog steeds in alle rust terug trekken.

Kids
Nieuwsbrief
Groeten uit ...
Facebook