Topstukken
Het museum bewaart niet enkel een grote erfgoedcollectie, ook enkele topstukken worden er met zorg geconserveerd. Deze werken zijn in het kader van het topstukkendecreet opgenomen in de lijst van het roerend cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap.
Eén van de topstukken is het altaar in strowerk dat werd gemaakt door de kapucienessen van Antwerpen. Deze slotzusters maakten tussen 1650 en 1870 liturgische voorwerpen in strowerk.
Klik op deze link voor de reportage van Fred Breuls van Radio 2.
https://radio2.be/limburg/altaar-van-stro-wordt-vlaams-topstuk
Het museum herbergt ook een beeld van O. L. Vrouw van zeven smarten, waarbij de afgebeelde smarten in reliëf in een tondo uniek zijn voor onze contreien. Dit 16de-eeuwse beeldsnijwerk werd vanuit het minderbroederklooster van Sint-Truiden naar het museum overgebracht.
Een derde topstuk is het kruis met een reliek van het H. Kruis. Dit staaltje van edelsmeedkunst is herkomstig van Gent. Het stuk hout dat erin bewaard wordt is tamelijk groot en mogelijk zelfs oorspronkelijk.
Het vierde topstuk is het kommetje waaruit Franciscus zelf (volgens de overlevering) gedronken heeft. Het is een kom uit kalebas (een pompoenachtige plant) verstevigd en versteld met zilveren boorden en nietjes.