Historiek
1988: Vanuit een reële bekommernis om het behoud en de valorisatie van het cultuurhistorisch (im)materiële erfgoed van de minderbroeders in Vlaanderen werd de vzw Museum Vlaamse Minderbroeders opgericht.
1991: Het museum komt in aanmerking voor een gesco-project: er worden een conservator en een onthaalbediende in dienst genomen.
1994: Dankzij de campagne ‘SOS Polychromieën’ van de Koning Boudewijnstichting worden enkele werken gerestaureerd. Dit is het begin van het restauratiebeleid. Jaarlijks laat het museum enkele kunstwerken restaureren.
1998: Al snel is er ruimtegebrek en de toegang tot het museum, via een smalle hoge trap, is niet uitnodigend. Nieuwbouw en verbouwingen zijn noodzakelijk om het verdere bestaan van het museum te verzekeren. In november 1998 wordt het vernieuwde museum officieel geopend. De nieuwe tentoonstellingszalen worden ingericht en geklimatiseerd.
1999: Het museum werd op 31mei bij ministerieel besluit erkend en ingedeeld in het regionale niveau
2000: De nieuwe laagdrempelige presentatie van de vaste collectie wordt projectmatig aangepakt.
- het mystieke leven van Franciscus 2000
- zij kwamen op blote voeten… 2001
2002: Door de opheffing van een hele reeks kloosters breidt de collectie van het museum gevoelig uit. Het tekort aan depotruimte wordt opgelost door de inrichting en klimatisering van een heel nieuw bijkomend depot.
2003: Er wordt intensief verder gewerkt aan de automatisering van de collectieregistratie. Voor dit project krijgen we drie jaar na elkaar projectsubsidies. Vanaf 1 januari 2007 is de registrator structureel in dienst.
2004: Dankzij een projectsubsidie kon het museum een kwaliteitsvol educatief aanbod voor het basisonderwijs ontwikkelen: museumspel
2005: De inmiddels verouderde themazaal, de ruimte bestemd voor tijdelijke tentoonstellingen,wordt nieuw leven ingeblazen. Door verfwerken, nieuwe panelen en nieuwe tentoonstellingsmaterialen is er een vernieuwende dynamiek in de opstelling van de collectie.
2006: In oktober 2006 gaat de Erfgoedcel Sint-Truiden van start. Dit is het begin van een intensieve samenwerking.
2007: Het project ‘mondelinge geschiedenis’: ‘In navolging van Franciscus… minderbroeders getuigen’ gaat van start. Via diepgaande interviews verkrijgen we een ‘completer’ beeld van de recente geschiedenis van de orde.
Voor het eerst wordt een tentoonstelling (Passie voor het ongrijpbare. Mens en religiein de hedendaagse kunst) georganiseerd die niet alleen in het museum is ondergebracht maar eveneens in de bisschopszaal, 2 spreekkamers, de pandgang van het klooster en in de kerk.
2009: Ontsluiting van het project ‘mondelinge geschiedenis’: luisterparcours, getuigenisfilm, kinderparcours
2011: Professionalisering van de communicatie: nieuwe publieksnaam: museum DE MINDERE, nieuw logo, nieuwe huisstijl, website, folders, communicatiestrategie in samenwerking met Idearte (communicatiebureau)
2012: Het kinderaanbod werd gevoelig uitgebreid: kinderen in familieverband, extra aanbod onderwijs, kinderateliers
2013: Het museum kreeg een bijkomende ruimte ter beschikking (zaal 2de verdieping). Deze ruimte wordt ingericht als multifunctionele zaal, depot voor vitrines en franciscaanse bibliotheek. Tevens werd het onthaal heringericht.
2014: tentoonstelling ‘Boom en Mens’ voortaan worden tentoonstellingen georganiseerd die de ‘actuele’ betekenis van Franciscus benadrukken.
2015: ‘De Nacht van DE MINDERE’oktober 2015, fundraisingsevent
2016: ‘Franciscus' voetafdruk’: publicatie en lezingenreeks over ecologie.
2018: nieuwe opstelling: actualisering van de vaste collectie.
2019: de nieuwe website wordt gelanceerd. Dit jaar is het ook precies 800 jaar geleden dat Franciscus van Assisi sultan Al-Kamil in Egypte bezoekt. De tentoonstelling 'GEDURFD' besteedt uitgebreid aandacht aan deze ontmoeting die de blauwdruk is voor interreligieuze dialoog van vandaag.
2020: dynamische filmpjes die je via QR codes kan ontdekken brengen het erfgoed in het museum tot leven. DE MINDERE lanceert ook z'n eigen YouTube kanaal. En je kan ook vanaf nu het museum virtueel verkennen. Breng je ons een bezoekje?
2021: De wedstrijd en de tentoonstelling: Het Zonnelied Verbeeld, een geslaagde coproductie van DE MINDERE met cultuurcentrum DE BOGAARD, bibliotheek Toni Coppers en met kunstenfestival Zin in Zomer brengt Het Zonnelied via hedendaagse kunstwerken onder de aandacht.